Dette nettstedet benytter informasjonskapsler (cookies). Les mer her | Ikke vis denne meldingen igjen

Konverterer plastemballasje til store deler av Europa

En av Oksøy Eiendoms største kunder har hatt mange navn gjennom tidene: Dynopack, Dynoplast, Polimoon, Promens og nå Bebo Food Packaging - eid av det amerikanske storkonsernet Berry Group med rundt 50.000 ansatte og 295 produksjonsfabrikker.

Bedriften på Lund i Kristiansand holder til i et helt kvartal på 10.000 kvadratmeter. Selve bygningsmassen er ganske nøytral med hensyn til innhold - med unntak av seks siloer. Administrerende direktør Svein Harald Egestad avslører, med et lite smil.

- Du er ikke den eneste som lurer på hva de store tankbilene laster opp i disse. Men det er ørsmå plastkuler som importeres fra Amerika og Midt-Østen. De forvandles så fra sin enkle form til brukervennlig og kostnadseffektiv emballasje for husholdninger, sier Egestad. Født på Tjøme utenfor Tønsberg og kom til Kristiansand i 1995 etter et ikke uvanlig nomadeliv i Forsvaret med Krigsskolen og økonomiutdannelse i bagasjen. Berry Superfos Packaging i Kristiansand har 55 ansatte. Døgndrift med tre skift, helgefri og salgskontorer, ikke bare her i landet, med også i Finland, Tyskland, Frankrike, Spania, England og salgsrepresentanter i Nederland og USA. Egestad utdyper mer om selve produksjonen.

- Råstoffet er to typer plast-pellets, den nøytrale High Density Polyethylene (HDPE) og Master Batch som setter farge. Totalt 17 teknologiske maskiner, alle håndbygget på stedet, leverer mellom 120 og 125 millioner emballasje-enheter årlig. Samlet omsetning er på rundt 230 millioner kroner. Nortura er blant en av de største kundene i Norge. Mens en av de store utenlands er en spansk leverandør av blåskjell - med en herlig saus - klar for mikrobølgeovn.

- Hele 90 prosent av det vi lager eksporteres, sier Egestad som selvsagt holder seg oppdatert i den grønne debatten om plastens plass i samfunnet- Stadig mer emballasje flyttes fra metall og glass til plast. Gjenbruk er et nøkkelord. Vi benytter kun HDPE som er resirkulerbart. Det betyr at det kan brukes til andre formål etterpå, sier Egestad som mener følgende om verdien av plast som også er nedbrytbar:

- Det som brytes ned forsvinner ikke. Det er en utfordring.

Leveranseporteføljen til Berry Superfos Packaging omfatter også maskiner for fylling og forsegling av mat. I tillegg til MAP (Modified Atmosphere) - en metode for injiserings av gass som forlenger holdbarhet for innholdet i 4-12 dager, avhengig av matprodukt.

Til slutt kan det nevnes at Svein Harald Egestads har følgende kommentar om byggeier og dermed samarbeidspartner Oksøy Eiendom: - Ukompliserte folk å ha med å gjøre!