Dette nettstedet benytter informasjonskapsler (cookies). Les mer her | Ikke vis denne meldingen igjen

Imponert over bevaringsevnen!

Harald Sødal om rehabiliteringen av «Kongens» i Kvadraturen

- Fantastisk. For en flott konstruksjon som plutselig har våknet til liv.

Harald Sødal stirrer fascinert på det spennende tretaket som har vært godt gjemt i mange år. De flotte vinduene, som tidligere delvis var dekket av plater, har også kommet til sin rett. Den imponerende spreke 81-åringen, som er en fanebærer for å ta vare på byens eksteriørmessige kvaliteter, blir nesten blank i øyene:

- Denne delen alene gjør jo hele Kongensgate skole bevaringsverdig, legger han til.

 

Vi befinner oss i det som tidligere var gymsalen på «Kongens». Den første undervisningen i dette skolebygget som ble innviet i 1899. Tidligere inneholdt tomten et fasjonabelt trehus oppført på 1700-tallet av en av byens mer bemidlede kjøpmenn. Senere ble bruken bispebolig og privathjem for høyt rangerte militære offiserer. Og til slutt – skole. Det fasjonable trebygget ble imidlertid brutalt lagt i aske under den store bybrannen i 1892. Tre år senere besluttet skolestyret å gjenreise skolen. Arkitekten for murbygget var den lokale mannen Richard Tønnessen, og sluttprisen ble 130.801,50 kroner. For noen år siden var det imidlertid ikke lenger behov for et slikt undervisningstilbud i Kvadraturen, og skolen ble tømt. Det vil være synd å si at bygget etter dette ble tatt godt vare på. Så overtok Oksøy eiendom. De hadde stor tillit etter den vellykkede oppgraderingen av «Kasernen».

 

Kongensgate skole, som på det meste huset 1.200 elever, føres nå tilbake til fordums storhet. Selve skolebygget omgjøres til moderne studioleiligheter for utleie. I tillegg oppføres et nytt leilighetskompleks med selveierseksjoner på den gamle skoleplassen vendt mot Dronningensgate.

 

Etter over 50 år i lokalpolitikken, sitter Harald Sødal fremdeles i bystyret – som representant for KrF. Hans store engasjement for god arkitektur og tradisjon lever i aller høyeste grad fortsatt. Nå er han yrkesmessig tilbake på gamle trakter. I rundt 40 år var han nemlig lærer her. Han nærmest renner over av historier mens vi tar turen opp trappene.  Fortsatt med en stor glede over detaljer han ser:

 

- Jeg må si disse guttene (Arild Skeie, daglig leder og Fredrik Jacobsen, prosjektleder, begge Oksøy Eiendom) får det jammen til. Ikke bare fasade, men også innvendig tas det vare på enkeltdetaljer. Mens andre her i byen, med en godt fylt lommebok, vil rive transformatorkiosken på Bjørndalssletta. Det går ikke an, sier han, med en litt brysk tone til ham å være.

 

Fremme i toppetasjen dukker også gamle minner opp. For det var her han underviste i fysikkrommet da de hørte sirener engang på 70-tallet. Det var sykebiler på vei til ulykken om bord i tankskipet «Pollo». Gass hadde skadet 39 mennesker og 12 hadde mistet livet. En heltemodig innsats fra byens brannvesen forhindret at tragedien ble større. Han husker også, med litt skrekkblandet fryd, brannøvelsen i toppetasjen der man hoppet ut av hjørnevinduet og havnet trygt i seilet til staute brannmenn på gatenivå.

 

På vei ned tar vi oss også tid til en titt på et lite hull i trappen i nordfløyen. Det ble forårsaket av en splint fra en granat som ble avfyrt av den tyske okkupasjonsmakten den 9. april 1940. Granaten slo ned i skolegården. Heldigvis ble det kun materielle skader.

- «Kongens» rommer mye historie. Jeg er nå svært forventningsfull og ser frem til åpningen. Bygget trenger et supplerende historisk skilt og det skal jeg sørge for, lover Harald Sødal.